Back
HomeΜεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

 

Η εκπόνηση Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (Μ.Δ.Ε.) είναι προαιρετική και εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην επιλογή των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών. Όσοι επιλέξουν να εκπονήσουν ΜΔΕ υποχρεούνται να παρακολουθήσουν επιτυχώς και 1 μάθημα επιλογής. Όσοι επιλέξουν να μην εκπονήσουν Μ.Δ.Ε., υποχρεούνται να παρακολουθήσουν επιτυχώς 3 μαθήματα επιλογής.

Η Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία είναι μία πρωτότυπη έρευνα που προετοιμάζεται προσωπικά από τον/την φοιτητή/τρια ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και δεν χρησιμοποιεί σε μεγάλη έκταση αναπαραγωγή κειμένων από άλλες εργασίες ή μελέτες δικές του/της ή άλλων συγγραφέων που έχουν εκπονηθεί στο παρελθόν.

Μετά το τέλος του Β’ εξαμήνου όσοι φοιτητές/τριες το επιθυμούν, προχωρούν στην εκπόνηση Μ.Δ.Ε. υπό την εποπτεία ενός από τους διδάσκοντες του Δ.Π.Μ.Σ. που ορίζεται μετά από απόφαση της Ε.Π.Σ..

Ειδικότερα:

  • Η Μ.Δ.Ε. πρέπει να έχει συνάφεια με τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία ή/και τη διδακτική στις επιστήμες της αγωγής.
  • Για την εξέταση της Μ.Δ.Ε. ορίζεται τριμελής επιτροπή στην οποία συμμετέχουν ο επιβλέπων και άλλα δύο μέλη από τους διδάσκοντες του Δ.Π.Μ.Σ.. Η Μ.Δ.Ε. βαθμολογείται από 0-10 και βάση επιτυχίας θεωρείται το 5.
  • Ο ορισμός της τριμελούς επιτροπής γίνεται από τη Ε.Π.Σ., μετά από αίτηση του επιβλέποντος καθηγητή και αφού ολοκληρωθεί η συγγραφή της Μ.Δ.Ε..

Για την υλοποίηση της Μ.Δ.Ε. θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα παρακάτω βήματα:

  • Επιλογή ερευνητικού θέματος & διατύπωση συγκεκριμένου ερευνητικού προβλήματος.
  • Αναζήτηση επιβλέποντα καθηγητή με βάση το γνωστικό του αντικείμενο και τη συνάφεια του με το ερευνητικό θέμα – Συναίνεση αποδοχής επίβλεψης από τον εν δυνάμει επιβλέποντα καθηγητή (υπογεγραμμένη επιστολή).
  • Σύνταξη ερευνητικής πρότασης έκτασης 2500-3000 λέξεων και υποβολής προς την Ε.Π.Σ..
  • Απόφαση επί της πρότασης (έγκριση ή απόρριψη) κατόπιν αξιολόγησης (δυνατότητα υλοποίησης, χρονικά πλαίσια, πρωτοτυπία της πρότασης κ.λ.π.) από την Ε.Π.Σ..

Παρακάτω περιγράφονται αναλυτικά τα παραπάνω βήματα:

α) Επιλογή θέματος & διατύπωση προβλήματος

Ο φοιτητής ή η φοιτήτρια που θα θελήσει να εκπονήσει Μ.Δ.Ε., μετά από μελέτη επιλέγει ένα ερευνητικό θέμα με το οποίο θέλει να ασχοληθεί. Κάνει τη σχετική εμπεριστατωμένη επισκόπηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας και καταλήγει στην οριστικοποίηση του θέματος με βάση έγκυρα και αξιόπιστα εμπειρικά δεδομένα. Το ερευνητικό θέμα θα πρέπει να εμπίπτει απαραίτητα στο πεδίο των νέων τεχνολογιών, την καινοτομία ή/και τη διδακτική με συγκεκριμένη και άμεση εφαρμογή στις επιστήμες της αγωγής. Κατόπιν, θα πρέπει να βρει και να μελετήσει σε βάθος συναφείς εμπειρικές μελέτες σχετικές με το θέμα που έχει επιλεγεί, που να είναι δημοσιευμένες σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους (τουλάχιστον 7-10 εμπειρικές έρευνες) και με βάση αυτές καταλήγει στην τεκμηρίωση ενός επίκαιρου ερευνητικού προβλήματος.

β) Αναζήτηση επιβλέποντα καθηγητή

Με βάση το ερευνητικό πρόβλημα που έχει καταλήξει ότι θέλει να μελετήσει, ο φοιτητής ή η φοιτήτρια αναζητά τον κατάλληλο επιβλέποντα (βάσει γνωστικού αντικειμένου) από τους διδάσκοντες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Έρχεται σε επαφή και ενημερώνει τον καθηγητή για την πρόθεση του να επιλέξει τη μελέτη του συγκεκριμένου προβλήματος ως το περιεχόμενο εκπόνησης Μ.Δ.Ε.. Σε περίπτωση που συμφωνήσει ο δυνητικά επιβλέπων καθηγητής, τότε συντάσσει επιστολή αποδοχής επίβλεψης για τον φοιτητή και για το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόβλημα. Την επιστολή αυτή την παραδίδει στον φοιτητή που έχει συμφωνήσει να επιβλέψει και η οποία αφορά τη μελέτη του συγκεκριμένου ερευνητικού προβλήματος που διατυπώνεται.

Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης επιβλέποντα καθηγητή, γίνεται επιλογή δύο (2) επιπλέον μαθημάτων στο τρίτο εξάμηνο ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητες πιστωτικές μονάδες.

γ) Σύνταξη ερευνητικής πρότασης

Ο φοιτητής κατόπιν συντάσσει ερευνητική πρόταση έκτασης 2500-3000 λέξεων και την υποβάλλει προς έγκριση στην Ε.Π.Σ., μαζί με την απαραίτητη επιστολή επίβλεψης του επιβλέποντα καθηγητή. Η ερευνητική πρόταση συντάσσεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί στα πλαίσια του μαθήματος «Μεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας» του πρώτου εξαμήνου.

δ) Απόφαση επί της πρότασης

Η Ε.Π.Σ. εξετάζει κάθε αίτηση εκπόνησης Μ.Δ.Ε. και αποφαίνεται με βάση την ποιότητα της, το επίκαιρο του ερευνητικού προβλήματος που μελετάει, τη μεθοδολογική επάρκεια της, το εφικτό υλοποίησης της και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης της με βάση τα χρονικά πλαίσια όπως αυτά καθορίζονται στον κανονισμό σπουδών. Σε περίπτωση έγκρισης της πρότασης από την Ε.Π.Σ., γίνεται αυτόματα η ανάθεση της επίβλεψης Μ.Δ.Ε. στον καθηγητή που έχει συναινέσει για την επίβλεψη και ξεκινάει η διαδικασία υλοποίησης της εργασίας.

Σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης από την Ε.Π.Σ., γίνεται επιλογή 2 επιπλέον μαθημάτων στο τρίτο εξάμηνο ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητες πιστωτικές μονάδες.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια εκπόνησης της Μ.Δ.Ε. είναι ένα εξάμηνο και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υπερβαίνει τα δύο εξάμηνα.

Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την υποβολή της πρότασης εκπόνησης διπλωματικής εργασίας αναλύεται στον παρακάτω πίνακα.

Ενέργειες

Καταληκτική ημερομηνία*

Επιλογή θέματος & διατύπωση προβλήματος

Κατά τη διάρκεια του Β΄ εξαμήνου σπουδών

Αναζήτηση επιβλέποντα καθηγητή

Κατά τη διάρκεια του Β΄ εξαμήνου σπουδών

Σύνταξη & υποβολή ερευνητικής πρότασης

Τέλη του Β΄ εξαμήνου σπουδών

Απόφαση Ε.Π.Σ. επί της πρότασης

Ένα μήνας το αργότερο μετά την υποβολή της πρότασης

*Οι παραπάνω ημερομηνίες είναι ενδεικτικές εκτός της υποβολής της πρότασης η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του Β’ εξαμήνου σπουδών του κάθε κύκλου.

ε) Αξιολόγηση της Μ.Δ.Ε.

Για την αξιολόγηση της Μ.Δ.Ε. ορίζεται τριμελής επιτροπή από την Ε.Π.Σ., μετά από αίτηση του επιβλέποντος καθηγητή και αφού ολοκληρωθεί η συγγραφή της Μ.Δ.Ε. Η αξιολόγηση της Μ.Δ.Ε. γίνεται δημόσια. Κάθε μέλος της τριμελούς επιτροπής βαθμολογεί τη διπλωματική με κλίμακα 1-10. Κατόπιν συντάσσεται πρακτικό αξιολόγησης και υπολογίζεται ο τελικός βαθμός της διπλωματικής που είναι η μέση τιμή των βαθμολογιών των τριών μελών. Σε περίπτωση που η τελική βαθμολογία είναι κάτω της βάσης (5), τότε ο φοιτητής επιλέγει δύο επιπλέον μαθήματα επιλογής από το πρόγραμμα σπουδών ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητες πιστωτικές μονάδες για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Για την αξιολόγηση και βαθμολόγηση της Μ.Δ.Ε., η τριμελής επιτροπή συνεκτιμά και αξιολογεί τα εξής:

  • Τη γενική ερευνητική ικανότητα του φοιτητή.
  • Την επαρκή βιβλιογραφική τεκμηρίωση του θέματος.
  • Την ποιότητα και εγκυρότητα των βιβλιογραφικών πηγών.
  • Τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη διερεύνηση του θέματος.
  • Τον τρόπο επεξεργασίας και ανάλυσης των δεδομένων της έρευνας σε σχέση με το σκοπό της μελέτης.
  • Την επιστημονική συμβολή της διπλωματικής εργασίας.
  • Τη σαφήνεια ως προς τη διατύπωση των στόχων, ερωτημάτων και υποθέσεων της μελέτης καθώς και των νοημάτων.
  • Τη γενικότερη ποιότητα και σαφήνεια των νοημάτων της εργασίας.

Η Μ.Δ.Ε. βαθμολογείται από μηδέν έως δέκα (0-10) και βάση επιτυχίας θεωρείται ο βαθμός πέντε (5).

Μετά την επιτυχή αξιολόγηση της Μ.Δ.Ε. ο υποψήφιος υποχρεούται να καταθέσει την εργασία του σε ψηφιακή μορφή στη Γραμματεία του Τμήματος και στο αποθετήριο του Ιδρύματος.